Theological Faculty, Lj. (TEOFLJ)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v septembru 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+).

Zato bo knjižnica med 12. in 17. septembrom 2024 fizično zaprta. Z 12. septembrom 2024 bosta prenehali delovati bazi TEOFLJ in STK ter se tako združili v skupno bazo TEOF.

Za uporabnike baze STK se bodo podatki prenesli v bazo TEOF, zato bo potrebno na začetku malce več pozornosti in dodatnih nastavitev v uporabniških profilih. Obvestila o dostopu se bodo pojavila v obliki e-sporočil, dodatna pomoč bo na voljo preko telefonov ali e-naslovu: knjižnica@teof.uni-lj.si oz. knjižnica-MB@teof.uni-lj.si.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Doživljanje travmatske navezanosti pri posameznikih z izkušnjo zlorabe v otroštvu : magistrsko delo
    Cergol, Tanja
    V magistrskem delu avtorica raziskuje doživljanje travmatske navezanosti v nasilnem partnerskem odnosu pri posameznikih, ki so doživeli zlorabo v otroštvu. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela, ... in sicer na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu poglobljeno raziskuje zlorabo v otroštvu, njene posledice na duševnost in oblikovanje odnosov. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, v kateri je sodelovalo sedem udeležencev, katerih je bila povprečna starost 41,3 leta. Večina udeležencev v raziskavi so doživljali otroštvo kot obdobje nevidnosti, osamljenosti in zanemarjanja s strani staršev. Z izjemo enega udeleženca, kateri opisuje svoje otroštvo kot dokaj stabilno, vendar z občutki, odgovornosti za stvari, katerim ni bil dorasel. Večina udeležencev pojasnjuje, da so bili starši včasih dostopni in prijazni, vendar večinoma nedostopni in nedosledni. Kot otroci so se počutili krive in so se sramovali svojih potreb, kar je vodilo v vzpostavitev destruktivnih vzorcev v odnosih. Raziskava tudi razkriva, da se udeleženci zavedajo, da so v zlorabljajočem odnosu, vendar težko prepoznajo, da se pravzaprav nahajajo v nasilnem partnerskem razmerju in da imajo izbiro. Živijo v prepričanju, da ni izhoda in se bojijo, da bi zapustitev odnosa prinesla hujše posledice kot vztrajanje v njem. Udeleženci tako živi v svojem svetu, v sanjah, v neki iluziji za trenutek prijaznosti, ki jo dobi s strani nasilneža. Za vsak neljub dogodek najdejo opravičilo in se prepričujejo, da imajo možnost oditi, ter se ne vidijo kot žrtve.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana ; Maribor : [T. Cergol Potočnik], 2024
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 203720451

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
K1 M 0000002024/0000000014 K1 M 2024/14 available - reading room
loading ...
loading ...
loading ...