(UL)
  • Varstvo pravice do zasebnosti in osebnih podatkov v zvezi z boleznijo COVID-19
    Baucon, Primož
    V času širjenja pandemije covid-19 lahko državni organi uvedejo različne ukrepe in dejavnosti varovanje javnega zdravja. Učinkovit odziv na pandemijo covid-19 zahteva povečano vmešavanje organov v ... zasebnost posameznikov. V članku so predstavljene določbe najpomembnejših mednarodnih pravnih dokumentov, ki urejajo varstvo osebnih podatkov in pravico posameznika do zasebnosti (kot temeljno človekovo pravico). Neomejeno uživanje nekaterih človekovih pravic lahko pride v kolizijo z interesi celotne družbe ali z enakimi ali podobnimi pravicami drugih ljudi, ki jih je tudi treba varovati. Zato se šteje, da so omejitve (na primer pravice do zasebnosti) v mednarodnih instrumentih človekovih pravic razumne in upravičene, vendar morajo temeljiti na zakonu (in biti v skladu z Ustavo, kar v Sloveniji ni bilo spoštovano, tudi glede svobode gibanja in zbiranja) in biti sorazmerne z legitimnim namenom varovanja javnega zdravja. Avtor v članku analizira ustavnost odločitev državnih organov ter njihov vpliv na temeljne človekove pravice oziroma svoboščine v zvezi z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19. Slovenija je sprejela več ukrepov, ki omejujejo zasebnost med pandemijo. Ukrep, ki so ga sprejeli slovenski organi v obliki mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z virusom SARS-CoV-2 in osebami, ki so bile v karanteni, je nesorazmeren (zdi se, da nima nekaterih pomembnih zaščitnih ukrepov, na katere so se nedavno izrecno sklicevale ustrezne institucije in organi Evropske unije in Sveta Evrope).
    Source: Pravnik : revija za pravno teorijo in prakso. - ISSN 0032-6976 (Letn. 75, št. 9/10, 2020, str. 587-609, 689-690)
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2020
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 48711939

source: Pravnik : revija za pravno teorijo in prakso. - ISSN 0032-6976 (Letn. 75, št. 9/10, 2020, str. 587-609, 689-690)

loading ...
loading ...
loading ...