(UL)
  • Razvoj matematičnega modela za izračun talilnega učinka pri varjenju z večžično elektrodo = Development of a mathematical model for calculation of melting rate in welding with multiple-wire electrode
    Tušek, Janez, 1952-
    V članku je prikazan razvoj matematičnega modela za izračun talilnega učinka, ki se doseže pri varjenju z večžično elektrodo v zaščitnih plinih ali pod praškom. V prvem delu je zelo splošno in v ... kratkem predstavljeno varjenje z večžično elektrodo. Opisane so bistvene prednosti in značilnosti ter različice varjenja z večžično elektrodo, ki jih je mogoče uporabiti v praksi za različne konkretne primere. Glavni del članka je posvečen razvoju matematičnega modela za izračun talilnega učinka na podlagi fizikalnih zakonitosti varilnega obloka, ogrevanja prostega konca žice zaradi prevajanja toka in medsebojnega toplotnega vpliva varilnih oblokov. Na koncu članka je prikazana primerjava rezultatov talilnega učinka, pridobljenih s praktičnimi meritvami, z rezultati, pridobljenimi teoretično z matematičnim modelom.
    Source: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Let. 42, št. 11-12, 1996, str. 329-342)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1996
    Language - slovenian, english
    COBISS.SI-ID - 87233