VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Izobraževanje o politiki v času permanentne negotovosti : politološka refleksija
    Banjac, Marinko
    Članek obravnava izobraževanje o politiki v raznoterih pojavnih oblikah v kontekstu (neo)liberalnega družbeno-političnega reda, ki mu je inherentna produkcija depolitizacije in negotovosti. Prikaže, ... kako so prevladujoče sistematizacije in prakse izobraževanja (tudi političnega), pa tudi politološke intervencije na področje (političnega) izobraževanja ujete v neprestano odpravljanje negotovosti in iskanje rešitev, pri čemer so servilne tržni racionalnosti in liberalni predstavniški demokraciji. Članek predvsem na podlagi Rancièrjevega in deloma Mouffinega motrenja politike in političnosti ponudi perspektivo, ki kritično naslavlja te formacije in procese, na tej osnovi pa konceptualizira politično izobraževanje, ki ne izganja, temveč, obratno, vzame negotovost in družbeno enakost za svoje izhodišče. S tem ponudi alternativno formo političnega izobraževanja kot vedno-že negotovo prakso, ki izhaja iz (v rancièrjevskem smislu) radikalne enakosti in predstavlja disrupcijo obstoječemu konsenzualnemu (neo) liberalnemu redu
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 59, Posebna št., maj 2022, str. 330-351, 390)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2022
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 111993091

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 59, Posebna št., maj 2022, str. 330-351, 390)
loading ...
loading ...
loading ...