VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Procesno-pravna analiza pridobitve enotnega dovoljenja za prebivanje in delo: Med varstvom javnega interesa in odpravo administrativnih ovir : magistrsko delo
    Čop, Andreja, diplomantka UL FU
    Strokovna analiza literature, ki je na voljo pri zaposlovanju tujcev, ob povezavi s preučevanjem upravne prakse, komplementarnih virov ter študije primera statistike UE Ljubljana od leta 2016 do leta ... 2020 so osrednja tema magistrskega dela o procesnopravni analizi zaposlovanja tujcev med varstvom javnega interesa in odpravo administrativnih ovir (OAO). Vsaka procesnopravna analiza določa način uveljavitve pravic in pravnih koristi, tudi ZTuj-2 ni nič drugačen, ter obravnava procesno pravni položaj tujca. Magistrsko delo obravnava položaj tujca pri zaposlovanju v RS, torej zajema vse korake od začetka pred vstopom v RS do izdaje ED ter pravnih sredstev, pravic in dolžnosti tujca, delodajalca in uradne osebe. Ko govorimo o procesnopravnem položaju tujca po veljavnem zakonu glede na veljavnost prejšnje veljave ZTuj-2, je vprašanje javnega interesa države v širšem pomenu, kaj država z izdajo dovoljenja pridobi oziroma kaj izgubi z omejitvami izdaje dovoljenj za katere koli tujce, da na koncu ni sistemskih težav z njimi. Raziskave nedvoumno kažejo na porast zaposlovanja tujcev v RS, predvsem ko govorimo o gradbeništvu, turizmu, gostinstvu, saj je slovenski trg premajhen za zdravo konkurenčnost, ki bi delodajalcem ponujala ustrezen slovenski kader. Razlogi so tudi v visoko izobraženem slovenskem mlajšem prebivalstvu. Pri samih odpravah OAO je zakonodajalec želel z združitvijo ločenih postopkov na upravni enoti (UE) in Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) postopek skrajšati, vendar je procesnopravna analiza pokazala, da se postopki podaljšujejo. Funkcija izdajanja enotnih dovoljenj v praksi ni dosegla prvotnega namena. Področje tujcev je že, odkar pomnim, saj delam s tujsko zakonodajo že od leta 2008, izpostavljeno nenehnemu prilagajanju toku migracij in povpraševanje na trgu dela ni potreba samo gospodarstva. Ponudba, ki se poraja, ni samo v tujcu, za njim stoji celotna družina, ki čaka z izdajo enotnega dovoljenja na opravljanje dela, seveda je končni produkt plačilo. Zavedati pa se je treba, da je ravno zadnji dve leti veliko manj povpraševanja in na drugi strani ponudne na trgu dela povzročila pandemija COVID-19 in zdaj vojno stanje v Ukrajini. Empirični del magistrskega dela je razdeljen na upravno statistiko UE Ljubljana od leta 2016 do 2020, drugi del je pregled sodne prakse UPRS, pregled sodne prakse drugih sodišč ter študija analize drugih sodb v primerjavi s formalnimi in z materialnimi predpostavkami. ZTuj-2 je z uveljavitvijo novih določb nekatere pomanjkljivosti iz prejšnjega zakona odpravil, nastale so nove, nikakor pa ni odpravljena enakost obravnave tujcev pri vseh členih ZTuj-2. Regulacija med njimi je še vedno specifika, ko v nekaterih primerih pritožba ni dovoljena, kar je še vedno ustavno neskladno in neupravičeno poseganje v splošni upravni postopek. Kršitev načela stranke do pritožbe kot specifike upravnega področja ni legitimni razlog za takšno posebno ureditev upravnega postopka v ZTuj-2.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [A. Čop], 2022
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 137450755

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...