VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Analiza vključevanja in motiviranosti za delo posameznikov v prostovoljnih gasilskih društvih Gasilske zveze Maribor : magistrsko delo
    Zorec Klemenčič, Uroška
    Prostovoljno delo opravlja posameznik v dobro drugih ali v splošno korist in v zameno ne pričakuje materialne koristi zase. Opravlja ga v svojem prostem času, v skladu s svojo svobodno odločitvijo. ... Najštevilčnejša organizirana prostovoljna aktivnost v Sloveniji je prostovoljno gasilstvo. Prav tako velja za najstarejšo tovrstno aktivnost. Prostovoljni gasilci v Sloveniji so organizirani v prostovoljnih gasilskih društvih in skupaj s poklicnimi gasilci tvorijo javno gasilsko službo. Namen magistrskega dela je bil ugotoviti, kakšne so možnosti vključevanja in motiviranosti za delo posameznikov v prostovoljnih gasilskih društvih ter na osnovi rezultatov raziskave oblikovati priporočila za oblikovanje ustreznih programov za ohranjanje števila prostovoljcev in oblikovanju rešitev za pridobivanje novih operativnih članov prostovoljnih gasilcev vključenih v prostovoljna gasilska društva Gasilske zveze Maribor. Izveden je bi študij literature in virov ter anketiranje. Na podlagi rezultatov raziskave je bilo ugotovljeno, da se za prostovoljno gasilsko delo najpogosteje odločajo posamezniki, ki radi opravljajo delo v stresnem okolju, ki vključuje tveganje in nevarnost. Prostovoljni gasilci v GZ Maribor se najpogosteje odločijo za prostovoljno gasilsko delo zaradi osebnega stika z gasilcem in bližine njihovega domovanja gasilskemu domu. Pomemben dejavnik za ostajanje v gasilskih vrstah je podpora družine, tovarištvo, ki se splete med prostovoljnimi gasilci ter služenje lokalni skupnosti. Najpogostejši razlog za izstop iz gasilskih vrst pa je konflikt s člani in nestrinjanje s politiko vodstva ter njegova nesposobnost. Prav tako se je ugotovilo, da je predvidevanje, da je družinska tradicija v Sloveniji bolj pomemben motivacijski dejavnik kot v ZDA, napačno. Na podlagi rezultatov raziskave se predlaga, da vodje storijo več na področju vključevanja prostovoljcev v proces odločanja. Z dopuščanjem avtonomije bodo prostovoljci aktivneje vključeni, čutili se bodo resneje obravnavani, zato bodo bolj motivirani za opravljanje svojega dela. Prav tako morajo spoštovani njihovo prijateljstvo in ga spodbujati ter se zavedati kako pomembno je sodelovanje z lokalno skupnostjo.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [U. Zorec Klemenčič], 2023
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 146275075

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...