VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Samostojno podjetništvo kot izhod iz brezposelnosti : analiza razlogov zakaj (p)ostati samostojni podjetnik : magistrsko delo
    Trček, Tinkara, 1995-
    Samostojno podjetništvo je v Sloveniji od leta 2008 vse pogosteje zastopana oblika zaposlovanja. Leto sovpada z začetkom velike finančne krize in posledično z uvajanjem državnega ukrepa spodbujanja ... samozaposlovanja v letih 2008?2013. Z obravnavo tematike ugotavljamo, kako brezposelnost ali grožnja brezposelnosti vplivata na odločitev postati samostojni podjetnik. Glavni cilj dela je identificirati in analizirati razloge oseb, zakaj postati in ostati samostojni podjetnik. Analiza sekundarnih podatkov nam osvetli problematiko lažnega samostojnega podjetništva, opravljeni spletni intervjuji pa nas pripeljejo do pojasnitve razlogov, zakaj postati in ostati samostojni podjetnik. Ugotovimo, da na odločitev vplivata element potega in potiska, ki sta povezana z gospodarskimi in družbenimi razmerami. Cvetoča ekonomija ustvarja element potega, medtem ko čas kriz in visoke brezposelnosti ustvarja element potiska. Element potiska zaznamo, ko se oseba znajde v brezposelnosti, kar lahko rezultira v obliki lažne samozaposlitve. Poleg vpliva velike finančne krize je bil naš cilj raziskati tudi vpliv zdravstvene krize v letih 2020 in 2021. Spoznamo, da je samostojno podjetništvo v Sloveniji v tem času doživelo razvoj v pozitivni smeri, kar je vodilo do novih oblik in boljšega razumevanja samostojnega podjetništva. Nove oblike samostojnega podjetništva postajajo vse bolj priljubljena oblika zaposlitve, zato v zaključnem delu podamo predloge za morebitno rešitev najbolj pereče problematike samostojnega podjetništva, socialne zaščite.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [T. Trček], 2023
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 147534595

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...