VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Tribološke lastnosti nerjavnega jekla AISI 440C in DLC v vodi in olju [Elektronski vir]
    Strmčnik, Ervin ; Majdič, Franc ; Kalin, Mitjan
    Orbitalni hidravlični motor je hidravlična sestavina, pri kateri se s pomočjo delovnega medija, ki je običajno mineralno olje, hidravlična energija pretvarja v mehansko (vrtenje gredi motorja). ... Glavni namen prispevka je raziskati in predstaviti možnosti uporabe vode, ki je ekološko manj problematična hidravlična kapljevina kot olje. Voda ima zelo slabe mazalne lastnosti. Omejitve smo skušali odpraviti z nanosom diamantu podobnih prevlek (DLC), ki znižujejo trenje in obrabo. V prispevku je predstavljeno, kako površinska hrapavost, pritisna sila in mazivo vplivajo na trenje in obrabo v dveh različnih kontaktih: (1) nerjavno jeklo/nerjavno jeklo (ang. stainless steel/stainless steel, SS/SS) in (2) nerjavno jeklo/DLC (SS/DLC). Tribološki testi so bili izvedeni na tribometru Cameron Plint TE77. Merili smo trenje in obrabo, ki sta se pojavila zaradi drsenja kroglice po disku. Najmanjše trenje smo izmerili v kontaktu SS/DLC v vodi in je bilo manjše kot trenje v kontaktu SS/DLC v olju in tudi manjše kot trenje v kontaktu SS/SS v olju. Obraba DLC diska v kontaktu SS/DLC v vodi je bila zelo majhna in je bila primerljiva z obrabo diska v kontaktu SS/SS v olju. Koeficient obrabe na DLC disku je znašal 10[sup]-9 mm[sup]3/Nm, kar je primerno za industrijsko uporabo. Rezultati so pokazali, da bi bilo smiselno nekatere površine strojnih elementov hidravličnega motorja površinsko obdelati (DLC), kajti s tem bi se znižala tako trenje kot obraba. Tak vodno-hidravlični motor bi bil manj okoljsko obremenjujoč kot oljni.
    Vir: SLOTRIB 2018 [Elektronski vir] : program posvetovanja (Datoteka E. Strmcnik et al_Tribološke lastnosti ... (11 f.))
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 2018
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 16366619

vir: SLOTRIB 2018 [Elektronski vir] : program posvetovanja (Datoteka E. Strmcnik et al_Tribološke lastnosti ... (11 f.))
loading ...
loading ...
loading ...