VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Analiza prometa v Ljubljani in vpliv večje uporabe ter boljše ureditve javnega potniškega prometa na njegovo optimizacijo : diplomsko delo
    Drmaž, Anže
    Tema diplomskega dela je problematika prekomerne uporabe osebnih avtomobilov v mestih, velike količine prometnih zastojev in onesnaževanja okolja. Namen diplomskega dela je ugotoviti, kako bi večja ... uporaba javnega potniškega prometa vplivala na optimizacijo prometa na Tržaški cesti v Ljubljani. Uporabljene so bile različne kvantitativne metode, kot so opisne statistične analize, statistični testi, anketiranje in računalniška simulacija prometa. Na podlagi javnega mnenja, pridobljenega z anketnim vprašalnikom, je bila najprej izvedena analiza trenutne uporabe javnega potniškega prometa. Rezultati vprašalnika so pokazali, da je večina prebivalcev mest pripravljenih uporabljati javni potniški promet, vendar se morata njegova kvaliteta in predvsem dosegljivost izboljšati. Vzorca anketirancev, in sicer tistih, ki javni potniški promet uporabljajo, in tistih, ki se zanj ne odločajo, sta si glede mnenja o javnem potniškem prometu statistično različna, vendar med njima vseeno obstajajo podobnosti. Izvedena simulacija prometa je razkrila, da bi večja uporaba javnega potniškega prometa pozitivno vplivala na čas vožnje po Tržaški cesti v Ljubljani. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je trenutno uporabljeni ciklus semaforjev zastarel in bi moral biti optimiziran za večjo količino prometa. Rezultati diplomskega dela so pomembni, saj prispevajo k razvoju učinkovitih rešitev za izboljšanje javnega potniškega prometa, prometne infrastrukture in politike v zvezi s tem ter oblikovanju ukrepov za izboljšanje prometne učinkovitosti na lokalni, regionalni in nacionalni ravni. Prav tako lahko delo služi kot podlaga za nadaljnje raziskave na področju prometnega inženirstva.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [A. Drmaž], 2023
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 163956483

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...