VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Osamljenost in socialna opora študentov na družbenih omrežjih med pandemijo covida-19 : primer Facebooka : diplomsko delo
    Hudelja, Alenka
    Med pandemijo covida-19 se je več ljudi pogosteje začelo posluževati spleta in družbenih omrežij. Tako je bilo na družbenih omrežjih moč opaziti porast aktivnosti. Dosedanji rezultati raziskav vpliva ... družbenih omrežij na socialno oporo in stopnjo osamljenosti posameznika so mešani. Na splošno pa naj bi družbena omrežja na počutje in duševno zdravje posameznikov vplivala pozitivno. V diplomskem delu sem raziskala, kakšno vlogo je imelo družbeno omrežje Facebook pri socialni opori in stopnji osamljenosti študentov med pandemijo covida-19. S pomočjo spletnega vprašalnika, ki sem ga objavila na osebnem profilu Facebook ter v šestih skupinah stanovalcev študentskih domov (N = 152), sem ugotovila, da so med pandemijo covida-19 študentje socialno oporo aktivno iskali tako na Facebooku kot tudi izven spleta. Slednjo nekoliko bolj. Na Facebooku so študentje iskali predvsem informacijsko oporo in druženje. Izven spleta pa so iskali predvsem instrumentalno in emocionalno oporo. Povprečje primerjave zadovoljstva s socialno oporo, pridobljeno na Facebooku v primerjavi s socialno oporo izven spleta, je srednjih vrednosti. Študentje torej s socialno oporo, ki so jo pridobili na Facebooku v primerjavi s socialno oporo izven spleta, niso bili pretirano zadovoljni. Občutke osamljenosti so doživljali do neke mere. Razlik občutja osamljenosti glede na spol pa ni bilo. Aktivna uporaba Facebooka pri nekaterih uporabnikih nakazuje na manjšo stopnjo osamljenosti, pasivna pa na višjo. A tega zaradi statistične neznačilnosti ne moremo posplošiti na vse študente. Ugotovitve prispevajo k dodatnemu razumevanju položaja in občutja študentov med covidom-19 in vloge družbenega omrežja Facebook.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [A. Hudelja], 2023
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 164405763

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...