VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Zavajanje s pomočjo športa kot strategija za ustvarjanje pozitivne podobe v mednarodni skupnosti : primer svetovnega prvenstva v nogometu Katar 2022 : magistrsko delo
    Čoderl, Eva
    V globaliziranem svetu ima šport vedno večjo politično težo ter igra pomembno vlogo pri oblikovanju in vzdrževanju podobe države v mednarodni skupnosti ter pri doseganju njenih zunanjepolitičnih in ... gospodarskih ciljev. Organizacija velikega športnega dogodka, kot so olimpijske igre ali svetovno prvenstvo v nogometu, se je iz stranskega produkta predstavljanja kulture države navzven razvila v premišljeno orodje za krepitev mehke moči, izboljšanje nacionalne podobe ter odvrnitev pozornosti od nedemokratičnih praks in množičnih kršitev človekovih pravic države gostiteljice. Ta trend, poznan pod imenom sportswashing ali zavajanje s pomočjo športa, je prisoten v razvitih državah in vedno bolj tudi v državah v vzponu, pri čemer prednjačijo avtoritarni režimi. Čeprav prinaša veliko pozitivnih posledic, kot so: dvig ugleda, izboljšanje podobe države, večjo prepoznavnost in ne nazadnje tudi finančne koristi, obstaja veliko tveganje za nasprotne učinke, saj državo izpostavi mednarodnemu nadzoru. Študija primera organizacije svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022 v Katarju razkriva razvijajoče se odnose med zavajanjem s pomočjo športa ter mehko močjo države za uresničevanje njenih interesov in ustvarjanje pozitivne podobe v mednarodni skupnosti. Magistrsko delo odgovarja na raziskovalno vprašanje, s katerim namenom se država, čeprav to usmerja dodatno pozornost v njene sporne nacionalne prakse, odloči za organizacijo svetovnih športnih dogodkov. Ta raziskava na primeru Katarja prispeva k odkrivanju kompleksnosti strategije zavajanja s pomočjo športa in zapletene vloge, ki jo igra šport kot sredstvo države za uveljavljanje interesov v mednarodni skupnosti.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [E. Čoderl], 2023
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 164756995

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...