VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Interpelacija učencev in uč... (naslovnica)
    Interpelacija učencev in učenk v nosilce človekovih pravic : retorična analiza učne priprave
    Bezlaj, Lucija Zala
    V pričujočem članku s pomočjo diskurzivne analize primera učne priprave ugotavljam, na kakšen način so učenci in učenke interpelirani v zamišljeno skupnost nosilcev in nosilk človekovih pravic. ... Ideološki proces interpelacije je mogoče spremljati skozi rabo jezika, ki je mesto in orodje izvajanja pedagoške prakse. Za analizo tega je uporabljena retorična metoda, izhajajoča iz Aristotelovega retoričnega aparata, s katero so analizirani trije različni momenti interpelacije skozi diskurz – vzpostavitev sentimentalne podobe »univerzalne skupnosti«, vzpostavljanje ločnice do časovno in prostorsko oddaljenih družb, ki domnevno kršijo človekove pravice, ter »samostojno« izrekanje obsodbe kršenja pravic. Z analizo procesov interpelacije skozi jezikovno rabo v pedagoškem procesu so obenem prikazani nepredvideni, neeksplicitni in pogosto kontradiktorni učinki te rabe, skozi katere se nakazuje razpoka, inherentna sami ideologiji človekovih pravic, ki s sklicevanjem na univerzalnost vzpostavlja in reproducira specifične načine izključevanja.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 60, št. 3, jul.-sep. 2023, str. 413-440, 570)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2023
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 171171587

Digitalne vsebine: dCOBISS


pdf


vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 60, št. 3, jul.-sep. 2023, str. 413-440, 570)
loading ...
loading ...
loading ...