VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Razgradnja kloriranih organskih biocidov z lignolitičnimi glivami : magistrsko delo = Degradation of chlorinated organic biocides by lignolytic fungi : master of science thesis
    Vidic, Iztok, 1978
    Študirali smo razgradnjo kloriranih organskih biocidov lindana, natrijevega pentaklorofenolata in PCB-153 z izbranimi lesnimi glivami, od katerih so bile vrste Pleurotus ostreatus, Trametes ... versicolor, Chondrostereum purpureum in Hypoxylon fragiforme predstavnice gliv bele trohnobe, vrsta Gloeophyllum trabeum pa sodi v skupino gliv, ki povzročajo rjavo trohnobo. Razgradnja posameznih kloriranih organskih biocidov je bila z glivami bele trohnobe uspešna, pri čemer je največji delež lindana in PCB-153 razgradila gliva P. ostreatus, vrsta T. versicolor pa je uspela popolnoma razgraditi natrijev pentaklorofenolat. Časovno spremljanje aktivnosti posameznih ligninolitičnih encimov lakaze, mangan peroksidaze in lignin peroksidaze je pokazalo, da vrsti P. ostreatus in T. versicolor izrazata veliko večje vrednosti ligninolitičnih encimov, kot ostale testirane vrste gliv. Pri glivah P. ostreatus in T. versicolor, zraslih v prisotnosti posameznih biocidov, je bil vzorec časovnega izražanja ligninolitičnih encimov lakaze, mangan peroksidaze in lignin peroksidaze drugačen, kot pri negativnih kontrolnih skupinah. Proučili smo tudi razgradnjo lindana in kloriranih fenolov s posameznimi komercialnimi ligninolitičnimi encimi (lakazo, mangan peroksidazo in raznoliko peroksidazo), pri čemer sta bili mangan peroksidaza in raznolika peroksidaza v primerjavi z lakazo ustreznejša ligninolitična encima za njihovo razgradnjo. Razgradnja lindana je bila uspešnejša s posameznimi ligninolitičnimi glivami, kot s posameznimi ligninolitičnimi encimi. V prisotnosti natrijevega pentaklorofenolata smo s testi inhibicije oksidacije substrata ABTS s posameznimi komercialnimi ligninolitičnimi encimi ugotovili, da je natrijev pentaklorofenolat potencialen substrat za mangan peroksidazo in za raznoliko peroksidazo, ne pa za lakazo.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [I. Vidic], 2008
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 1728393

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...