VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Primerjava programov promocije zdravja na delovnem mestu v javni upravi ter njen vpliv na zdravstveni absentizem : magistrsko delo
    Klepač, Barbara
    Zdravstveni absentizem v Sloveniji se vsako leto povečuje in povzroča negativne posledice. Za zmanjšanje vzrokov zdravstvenega absentizma so potrebni preventivni ukrepi s sistemskimi pristopi in ... ozaveščanje organizacij in zaposlenih o pomenu zdravja za delo in življenje. Promocija zdravja na delovnem mestu je preventivni ukrep države za ohranjanje in krepitev zdravja zaposlenih v delovnem okolju. Magistrsko delo primerja programe promocije zdravja na delovnem mestu na ministrstvih in organih v sestavi ter ugotavlja vpliv in vzroke zdravstvenega absentizma. Raziskava je bila izvedena s spletno anketo, vzroki so bili raziskani z analizo kazalnikov zdravstvenega absentizma v javni upravi in rezultati primerjani s slovenskim povprečjem. Analiza rezultatov primerjave programov promocije zdravja na delovnem mestu je razkrila, da so programi promocije zdravja na delovnem mestu raznoliki, usmerjeni v telesno in duševno zdravje, vendar še obstaja potreba po izboljšavah pri prepoznavanju vzrokov zdravstvenega absentizma med zaposlenimi. Najpogostejši vzrok zdravstvenega absentizma v javni upravi je bolezen mišično-skeletnega sistema in vezivnega tkiva, ki se povečuje s starostjo zaposlenih, v letu 2021 je najbolj izstopal vzrok novejše sodobne bolezni, kot je COVID-19. Za obvladovanje zdravstvenega absentizma je ključno sodelovanje in ukrepanje na vseh ravneh družbe s postavitvijo zakonodajnega okvira, ki bo zagotavljal pravilno uporabo pravic iz naslova zdravstvenega absentizma, izvajanje rednih preventivnih ukrepov za ustvarjanje zdravih delovnih okoljih ter okrepiti zavedanje zaposlenih o vplivu njihovih dejanj.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [B. Klepač], 2023
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 173161987

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...