VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Detekcija biofilma na keramičkim pločicama pomoću atp bioluminiscencije : završni rad = Biofilm detection on ceramic tiles using ATP bioluminescence : undergraduate thesis
    Kovač, Bruno
    ATP bioluminiscencija metoda je kojom se provodi mjerenje učinkovitosti higijenskih postupaka u raznim industrijskim pogonima, ustanovama zdravstvene skrbi, ali i u ugostiteljstvu. U prisutnosti ... ATP-a, luciferaza zajedno s kofaktorima D-luciferinom i kisikom producira svjetlo, odnosno energiju. Količina produciranog svjetla (energije) mjeri se luminometrom i izražava se u RLU (eng. Relative Light Units). Osim ATP-a iz mikroorganizama, mjeri se i ATP od ostataka proizvoda na površini. Ne postoji puno podataka o korištenju ove metode za detekciju biofilma te je stoga cilj rada bio prikazati učinkovitost sredstva za čišćenje Bis Duo Active na uništavanju bakterijskog biofilma na keramičkim pločicama in vitro. Na keramičkim pločicama dimenzija 2,5 x 2,5 cm stvoren je biofilm bakterija Staphylococcus aureus, Salmonella Typhimurium i Listeria monocytogenes tijekom 24 sata. Te su pločice zatim tretirane radnim koncentracijama sredstva za čišćenje tijekom 10 minuta. Nakon ispiranja mjerio se RLU pomoću luminometra te određivao CFU/mL nasađivanjem deseterostrukih razrjeđenja na Müller-Hinton agar i brojanjem poraslih kolonija. Također se ispitala korelacija dobivenih rezultata. Obje radne koncentracije sredstva za čišćenje (5% i 20%) pokazale su se kao vrlo učinkovite u uništavanju stvorenog bakterijskog biofilma na keramičkim pločicama. Korišteno sredstvo za čišćenje pokazalo se najučinkovitije na primjeru redukcije broja bakterija na pločici biofilma S. aureus kod mjerenja vrijednosti RLU, dok je prilikom izračunavanja CFU/mL zaključeno da je najučinkovitije djelovalo na pločici biofilma L. monocytogenes. Gledajući postotke inhibicije, nešto slabiju djelotvornost sredstvo za čišćenje pokazalo je na primjeru pločice biofilma S. Typhimurium u oba slučaja. RLU i CFU/mL vrijednosti pokazuju vrlo jaku povezanost te koreliraju u vrijednosti 0,95770. Zaključno, ATP bioluminiscencija pokazuje dobre rezultate kod detekcije biofilma na keramičkim pločicama za sve tri ispitivane bakterije te nakon tretmana sredstvom za čišćenje pokazuje jako dobru redukciju vrijednosti. Postotak inhibicije nakon primjene tretmana dezinficijensom kod RLU je najmanje 85,62%, dok je kod CFU/mL 98,30%.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Rijeka : [B. Kovač], 2021
    Jezik - hrvaški
    COBISS.SI-ID - 178473731

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...