VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Heglovstvo v politologiji A... (naslovnica)
    Heglovstvo v politologiji Adolfa Bibiča
    Lukšič, Igor
    Bibič se je s Heglom srečal na več ravneh. Neposredno se je lotil Hegla v svojem doktoratu, v katerem je preučeval razmerje med civilno družbo in državo pri Heglu in Marxu. Tu se ni ustavil samo pri ... Filozofiji prava, temveč se je lotil tudi Fenomenologije duha, ki je ključno Heglovo delo za vstop v heglovski način mišljenja. Za globino teoretskega izraza se je v dvajsetem stoletju izkristalizirala navezava na Helga. Misel, ki zapuščino Hegla obide, je plitka, tista, ki se od Hegla vsaj poskuša učiti, se nameri posegati v globino. Hegel državo kot najvišjo formo v razvoju človeštva postavlja najvišje v hierarhiji oblik bivanja svobode človeštva. Politično pri njem ne biva samo v državi, temveč začenja že v naravni in civilnodružbeni formi, v državi kot svetovnemu procesu pa se samo domojstri. Slovenska politologija je imela to srečo, da se je njen glavni utemeljevalec Adolf Bibič namenil politiko utemeljiti prav ob opori na Hegla.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 60, št. 4, okt.-dec. 2023, str. 593-616, 884)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2023
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 183281667

Digitalne vsebine: dCOBISS


pdf


vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 60, št. 4, okt.-dec. 2023, str. 593-616, 884)
loading ...
loading ...
loading ...