VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Analiza črpanja sredstev evropske kohezijske politike v Sloveniji in mednarodna primerjava v obdobju 2014–2020 : magistrsko delo
    Bevk, Matija, 7.1.1994-
    Kohezijska politika deluje z namenom zmanjšanja socialnih in gospodarskih razlik med vključenimi državami in na ravni kohezijskih regij. Pomoč državam poteka s sofinanciranjem oziroma črpanjem ... sredstev iz posameznih strukturnih skladov in Kohezijskega sklada. Namen magistrskega dela je ugotoviti uspešnost in učinkovitost Slovenije pri črpanju sredstev kohezijske politike Evropske unije v programskem obdobju od leta 2014 do 2020 ter rezultate Slovenije primerjati z ostalimi državami. Za teoretični del je bila uporabljena metoda deskripcije in kompilacije. Za empirični del sta bili uporabljeni komparativna metoda in metoda analize. Namen je bil dosežen, saj so podatki iz poročil in platform uradnih institucij pokazali jasne rezultate uspešnosti in učinkovitosti. Splošno gledano, je bila Slovenija v proučevanem programskem obdobju uspešna, vendar črpanje po posameznih letih ni potekalo v skladu z zastavljenimi načrti. Slovenija je težave pri črpanju sredstev uspešno reševala in skozi mednarodno primerjavo dosegla nadpovprečne rezultate. Ugotovljena sta bila tudi učinkovitost porabe izčrpanih sredstev prek kazalnikov učinkovitosti in vpliv na gospodarsko rast. Odkrite težave pri izvajanju črpanja sredstev lahko služijo kot pomoč organom in izvajalcem kohezijske politike pri preprečevanju nastajanja le-teh v prihodnjih programskih obdobjih. Enake kazalnike učinkovitosti je smiselno spremljati tudi v prihodnje. Izsledki raziskave so zanimivi tudi za širšo javnost, saj so projekti, sofinancirani s sredstvi kohezijske politike, namenjeni vsem državljanom.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [M. Bevk], 2024
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 195416323

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...