VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Muslimani v Zahodni Evropi med integracijo in getoizacijo
    Osolnik, Marko, 1972-
    Tematika članka so muslimanske verske manjšine v zahodni Evropi. Večina raziskovalcev se strinja, da v zahodni Evropi živi od 12 do 15 milijonov muslimanov, njihovo število pa zaradi stalnega ... priseljevanja in razmeroma visoke natalitete hitro narašča. Muslimanske manjšine v zahodni Evropi so večinoma posledica ekonomskih imigracij. Največ zahodnoevropskih muslimanov je naseljenih v treh najštevilčnejših državah (Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji). Zato je v članku tudi obravnavan položaj muslimanov v omenjenih treh državah, in sicer predvsem z vidika njihove integriranosti oziroma getoiziranosti znotraj družbe - gostiteljice. Temeljna ugotovitev je, da so muslimani, kljub dejstvu, da praviloma opravljajo najslabše plačana dela, v ekonomskem smislu vključeni v družbo, politično in kulturno pa ne. Najslabši je njihov položaj v Nemčiji, kjer je etnocentrični koncept nemškega naroda (Blut und Boden) do nedavnega onemogočal, da bi nemški muslimani - ti so večinoma turškega porekla - pridobili državljanstvo. V zadnjih letih se tudi med muslimani v zahodni Evropi širijo bolj fundamentalistične interpretacije islama: ta pojav je posledica tako procesov v širšem islamskem svetu kot tudi odziv na marginaliziranost muslimanov v državah - gostiteljicah.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 40, št. 4, julij/avgust 2003, str. 696-705)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2003
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 22299741

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 40, št. 4, julij/avgust 2003, str. 696-705)
loading ...
loading ...
loading ...