VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Telo kot vir kulturnih razlik
    Krpič, Tomaž
    Avtor želi opozoriti na vlogo, ki jo ima človeško telo pri nastajanju in vzdrževanju kulturnih pojavov. V ta namen je avtor opravil primerjalno analizo dveh kulturnih pojavov, katerih logike ... delovanja ni mogočerazložiti brez upoštevanja njunih specifičnih telesnih tehnik, s tem pa posredno tudi delovanja človeškega telesa. Pri prvem pojavu gre za mladinsko kulturo imenovano rejv, pri drugem pa za umetniški izraz imenovan body art performans. Visoko stopnjo empatičnega vživljanja med posamezniki lahko rejverji dosežejo zaradi uporabe ugodnih telesnih tehnik, kot so na primer konzumiranje plesnih drog, ples, poslušanje rejv glasbe in podobno, medtem ko body art performerjem uspeva šokirati občinstvo predvsem z neugodnimi telesnimi tehnikami, kot so na primer prebadanje telesa, rezanje kože, puščanje krvi in podobno. Prvi poudarjajo dogodek pod površino, drugi pa dogodek na površini človeškega telesa.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 40, št. 5, september/oktober 2003, str. 802-820)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2003
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 22522461

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 40, št. 5, september/oktober 2003, str. 802-820)
loading ...
loading ...
loading ...