VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Najete gospodinje in nadomestne matere : naraščanje plačanega družinskega dela in reprodukcija družbene neenakosti
    Šadl, Zdenka
    Članek se osredotoča na naraščajoče povpraševanje po plačanem družinskem delu v razvitem svetu. Naraščanje te oblike dela povezuje s pojavom nove kategorijedobro plačanih žensk, zaposlenih v ... prestižnih poklicih, z mednarodnimi migracijami in z drugimi družbenoekonomskimi spremembami v sodobnih družbah. Plačana pomoč v gospodinjstvu je razumljena kot strategija za usklajevanje konfliktnih zahtev družine in dela, kot "rešitev", dostopna zaposlenim ženskam srednjega in višjega družbenega razreda z višjimi dohodki. Premeščanje dejavnosti družinskega dela, kot so čiščenje, likanje, pripravljanje obrokov, varstvo otrok itd. na žensko delovno silo iz družbeno depriveligiranih skupin lahko vodi, pod slabimi delovnimi pogoji in v neenakihrelacijah med delodajalkami in delavkami, k hierarhičnim delitvam vzdolž linije družbenoekonomskih statusov znotraj širše kategorije spola.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 41, št. 5/6, sept./dec. 2004, str. 979-991)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 23389789

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 41, št. 5/6, sept./dec. 2004, str. 979-991)
loading ...
loading ...
loading ...