VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • O pasteh ženskega redovništva
    Bezjak, Sonja
    Kljub temu, da je fenomen redovnega poklica trdno in varno usidran v katoliški tradiciji, je bil do sedaj vreden bore malo sociološke ali kakšne druge neteološke pozornosti.V članku predstavljamo ... težave, ki spremljajo redovni poklic v okviru totalne ustanove. Z vstopom v redovno ustanovo je posameznica podvržena neizbežni resocializaciji, ki privede do popolne infantilizacije. Radikalno zanikanje in zavračanje vrednot posvetnega sveta povzroča popolno (finančno in psihično) odvisnost posameznice od redovne ustanove. Redovnica mora biti kot otrok pokorna svoji "materi" - predstojnici in cerkvi. Posameznica znotraj redovne ustanove razvija sposobnosti in časti vrednote (pokornost, uboštvo in celibat), ki ji zunaj redovnega okolja ne koristijo. Tako po več letih življenja v ustanovi redovnica ni sposobna živeti zunaj nje. Če v preteklosti posameznice niso izstopale iz redovnih ustanov, ker niso dobile formalnega dovoljenja za izstop, danes - kljub formalni možnosti - ne izstopajo, ker znotraj ustanove ne razvijejo veščin in dobrin, ki jih zahteva sodobna sekularna družba. Za to negativno izkušnjo pa redovnice niso odgovorne same.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 41, št. 5/6, sept./dec. 2004, str. 1019-1033)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 23393117

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 41, št. 5/6, sept./dec. 2004, str. 1019-1033)
loading ...
loading ...
loading ...