VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Kultura, izobraževanje in paradigma trajnosti
    Mlinar, Anton, 1952-
    Razprava tematizira idejo trajnosti pod vidikom kulture in izobraževanja. V tem kontekstu trajnost doslej še ni doživela pomembnejšega odmeva. Odnos med trajnostjo na eni in kulturo ter ... izobraževanjem na drugi strani kaže na raven zavedanja o perečem vprašanju človekovega neposrednega okolja, humanega/kulturnega in naravnega. Sedanji referenčni okvir trajnosti je še vedno močno odvisen od ekonomskih in političnih dejavnikov, ki ponujajo objektivna merila vrednotenja stvarnosti. Čeprav se včasih zdi, da so nenadomestljiva tudi za razumevanje družbene razsežnosti trajnosti, želimo opozoriti na pomembnost trajnosti kot novega koncepta spoznanja, kot tudi na odnos med trajnostjo in pojmovanjem človeka, zlasti pod vidikom njegovih potreb oziroma njegove odvisnosti od sveta kot mreže pomenov. Ta vidik trajnosti je pomemben v sferi izobraževanja, na drugi strani pa je poglabljanje znanj o človekovi kulturi pomembno za trajnost, posebno na področju razvijanja ustrezne terminologije. Pomen novega konceptualnega okvirja naj bi povečal zaupanje v možnost sprememb v razmišljanju in ravnanju
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 49, št. 1, jan.-feb. 2012, str. 71-90, 231)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2012
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 31096925

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 49, št. 1, jan.-feb. 2012, str. 71-90, 231)
loading ...
loading ...
loading ...