VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Globalizacija utopij ali distopij?
    Kos, Drago, 1953-
    Besedilo se v prvem delu kritično odziva na še vedno prevladujočo vero v samodejni linearni globalni "napredek". Kljub mnogim dramatičnim primerom se zdi, da problem nevzdržnega upravljanja sodobnih ... hiperkompleksnih družb še ni dojet. Zaradi tega je bolj kot karkoli drugega težko skonstruirati prepričljive alternative obstoječemu netrajnostnemu, samodestruktivnemu družbenemu sistemu. Zaradi vse večje kompleksnosti družb nastopajo težave že pri opredelitvi in hierarhizaciji vprašanj. Prav zaradi teh zagat se globalno uveljavlja neoliberalno poenostavljena strategija, ki tudi selekcijo in hierarhizacijo temeljnih razvojnih vprašanj prepušča trgu. V nadaljevanju besedilo obravnava slovenske krizne razmere, ki so simptomatičen primer ustvarjalne nemoči in zablod ideologije "konca zgodovine". V ozadju je nedokončana oz. polovična modernizacija kot temeljni strukturni dejavnik, ki motivira poenostavljeno naivno razumevanje regionalnih in globalnih integracijskih procesov na Slovenskem. V sklepnem delu besedilo poskuša utemeljiti smiselnost utopičnega razmišljanja, vendar ne v obliki konkretnih družbenih konstrukcij, ki jim neizbežno sledi deziluzija, pač pa kot metode presojanja alternativ, ki ohranjajo "horizont upanja". Ta ideja logično sledi ugotovitvi, da ključni problem dejansko niso razsežnosti krize, pač pa predvsem primanjkljaj prepričljivih idej o tem, kako ustvariti nekaj res novega, drugačnega.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, posebna št., dec. 2014, str. 68-90, 416-417)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 33228125

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, posebna št., dec. 2014, str. 68-90, 416-417)
loading ...
loading ...
loading ...