VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Pravica do stavke v vojaški organizaciji : stališča in pristopi v Evropski Uniji
    Štampar, Ljubo
    Na Ustavnem sodišču Republike Slovenije je bila sprejeta zahteva za ustavno presojo glede prepovedi pravice do stavke za pripadnike Slovenske vojske. V večini držav članic Evropske unije je stavka ... kot pravica v vojski zaradi vprašanj učinkovitosti in alternativne lojalnosti prepovedana. Skozi analizo ugotavljamo, da trend vse večje podobnosti vojaškega in civilnega poklica zahteva tudi podobno regulacijo odnosov med vojsko in vojakom v zvezi z delom, kot velja v civilni družbi. Analiza pokaže, da imajo članice EU glede usklajevanja odnosov med vojsko in vojakom v zvezi z delom v osnovi tri trazlične pristope. Le eden med njimi vključuje tudi pravico do stavke, uspešno pa ga v praksi uveljavljajo štiri članice EU. Evropske institucije zagovarjajo koncept, po katerem je vojak "državljan v uniformi" z istimi pravicami, kot jih uživajo ostali državljani. V zaključku odpiramo razpravo, ali ima zahteva za oceno ustavnosti v RS, glede na proučevane okoliščine možnosti za uspeh.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 52, št. 1/2, jan.-apr. 2015, str. 113-132, 305)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2015
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 33322845

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 52, št. 1/2, jan.-apr. 2015, str. 113-132, 305)
loading ...
loading ...
loading ...