VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Uresničevanje prizadevanj mednarodnih nevladnih organizacij skozi OZN : primer Amnesty International
    Naglič, Metka
    Formalna pravila delovanja in pogosto nasprotovanje, ali vsaj zadržanost držav pri dopuščanju večje vloge nevladnih organizacij (NVO) v sistemu Organizacije združenih narodov (OZN), so in še ... predstavljajo oviro za večjo vključenost NVO, zlasti s področja človekovih pravic. Kljub temu, da je minilo že 70 let od nastanka OZN, ostaja (aktivna) vloga NVO v medvladnih forumih občutljiva tema, še posebej ko gre za vprašanja človekovih pravic. Delovanje Amnesty International (AI), najuglednejše NVO s področja varstva človekovih pravic, je konsistentno s poslanstvom OZN. AI se zavzema za svet, v katerem so vsakomur zagotovljene temeljne človekove pravice. Od leta 1964 ima tudi posvetovalni status pri ECOSOC (Economic and Social Council - Ekonomski in socialni svet) in si ves ta čas aktivno prizadeva za to, da bi človekove pravice igrale prepoznavno vlogo v sistemu OZN ter da bi se pod njegovim okriljem tudi učinkovito uveljavljale. V prispevku bom predstavila delovanje AI pri OZN, z namenom pokazati na možnosti (so)delovanja NVO pri OZN. Ocenila bom prispevek te nevladne organizacije k postavljanju in uveljavljanju standardov prava človekovih pravic, k spremljanju njihovega uresničevanja, posvetila pa se bom tudi vlogi, ki jo ima AI pri zagovarjanju ukrepov v primeru kršitev človekovih pravic. Na koncu bom ovrednotila še pomen AI pri institucionalnemu razvoju OZN.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, št. 3, maj-jun. 2016, str. 729-745, 843)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 34108509

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, št. 3, maj-jun. 2016, str. 729-745, 843)
loading ...
loading ...
loading ...