VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
 • Trajnostni razvoj v izobraževalnih programih : primer slovenskih gimnazij
  Kos, Drago, 1953- ; Pavlin, Samo
  V teoretskem uvodu razpravljava o refleksivnosti izobraževanja za potrebe trajnostnega razvoja (TR). Argumentirava smiselnost refleksivne obravnave in ugotavljava, da je koncept še vedno dokaj ... enigmatičen in šibko operacionaliziran. Čeprav je očitno, da o tako kompleksni zamisli, kot je TR, v družbi nasploh in tudi v strokovnih krogih še ni soglasja, je zamisel v učnih programih predstavljena, kot da gre za konsenzualno razvojno paradigmo. Preliminarna empirična analiza, ki je predstavljena v drugem delu, pokaže, da je tudi v šolskih programih celovitost še nedosežen standard obravnav TR. Odprta ostaja tudi dilema, kakšno je ustrezno razmerje med spoznavno analitičnim pristopanjem in praktično aplikativnimi obravnavami. TR je v obstoječem formalnem šolskem sistemu obravnavan redukcionistično, predvsem zato, ker je šolski sistem neprilagojen uvajanju radikalnih transdisciplinarnih zamisli. Ključna je torej ugotovitev, da pogostost obravnav "trajnostnih" pojmov v učnih programih nakazuje ali celo dokazuje sprejetost TR kot najpomembnejše razvojne ideje enaindvajsetega stoletja, obenem pa redukcionizem in parcialnost "trajnostnih" vsebin nakazujeta razhajanja v dojemanju in razumevanju tega "radikalnega" koncepta. To pa seveda močno otežuje implementacijo koncepta tako v izobraževalnih sistemih kot tudi v družbi nasploh.
  Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 54, št. 5, sep.-okt. 2017, str. 806-830, 912)
  Vrsta gradiva - članek, sestavni del
  Leto - 2017
  Jezik - slovenski
  COBISS.SI-ID - 35263581

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 54, št. 5, sep.-okt. 2017, str. 806-830, 912)
loading ...
loading ...
loading ...