VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Absolutizem in trg : Lutrovo pojmovanje posvetne oblasti
    Spruk, Jure, 1986-
    Avtor v članku poda razlago povezave med pojmovanjem posvetne oblasti, kakršno v svojih besedilih razdela utemeljitelj protestantske reformacije Martin Luter, in njegovo kritiko komercializacije ... greha srednjeveške Cerkve ter pojmovanja Cerkve kot papeške monarhije. Luter posvetno oblast opredeli kot od Boga dano institucijo, ki za svojo nalogo sprejme zagotavljanje reda in stabilnosti v skupnosti, kar jo v zemeljskem življenju postavlja nad vsakršno drugo avtoriteto. Kot ideal posvetnega vladarja se pri njem izkaže pobožen krščanski vladar, čigar volja ima moč zakona. Posvetna oblast mora delovati z neomejenimi pooblastili, ko gre za človekovo telo in lastnino, saj v nasprotnem primeru ne bi mogla opraviti naloge neizprosnega krotilca nizkih strasti človeka, ki ga je zaznamoval izvirni greh prvotnih staršev. Politična obligacija kristjana zavezuje k poslušnosti, v primeru krivičnega postopanja posvet ne oblasti je zapovedan pasivni upor. Lutrov absolutizem se izkaže za predmoderni branik protestantske veroizpovedi, ki svoje zavetje poišče pri ideji državne cerkve. Demonopolizacija srednjeveške Cerkve je sovpadla z idejo absolutistične vladavine posvetne oblasti. Absolutizem je prejel željeno podobo podanika - bogaboječega človeka, ki svoje telo in lastnino podarja neomejeni vladavini monarhije.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 55, št. 2, apr.-jun. 2018, str. 245-262, 491)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2018
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 35696733

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 55, št. 2, apr.-jun. 2018, str. 245-262, 491)
loading ...
loading ...
loading ...