VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Začetki trženjskega komuniciranja
    Lah, Marko
    Običajno se kot začetke tržnega komuniciranja izpostavljajo primeri oglaševanja v Rimu, Pompejih ali poznejši, ko so bile ustanavljane prve oglaševalske agencije v obdobju liberalnega kapitalizma v ... Angliji. Začetke tržnega komuniciranja je treba, zgodovinsko in vsebinsko, iskati bistveno prej: v obdobju mlajšega paleolitika. Četudi je makroekonomska slika mlajšega paleolitika nejasna, je na osnovi ocen števila prebivalstva mogoče narediti okvirno oceno števila tedanjih skupnosti/gospodinjstev kot enot tržnega komuniciranja. V nasprotju z neoklasičnim ekonomsko "preciznim matematičnim" optimizacijskim videnjem ekonomije mlajšega paleolitika v prispevku sledimo postklasičnemu rikardijanskemu reproduktivnemu videnju ekonomije. Dobrine so kategorizirane z vidika ponavljajočih se procesov proizvodnje (lov, nabiranje) in menjave. Osredinjamo se na menjalno komuniciranje, pri čemer izpostavljamo osebno prodajo v povezavi z razvojem jezika in govora. V nakazanem smislu je osebna prodaja koren oglaševanja in tudi tržnega komuniciranja nasploh. Višja raven takšnega tržnega komuniciranja homo sapiensa ter druge značilnosti njegove vedenjske modernosti lahko pojasni izginjanje neandertalskih gospodinjstev oziroma populacije.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 55, št. 2, apr.-jun. 2018, str. 281-306, 492)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2018
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 35697245

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 55, št. 2, apr.-jun. 2018, str. 281-306, 492)
loading ...
loading ...
loading ...