VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Avtonomizem in egalitarizem po slovensko : med (pred)moderno in (post)kolonialnostjo
    Toplak, Cirila
    Članek temelji na tezi, da sta soupravljanje in samoorganiziranje "avtohtoni" politični tradiciji oziroma značilni historični obliki družbene organizacije v slovenofonem prostoru, ki jima lahko ... opredelimo značilno avtonomistično in egalitaristično ideološko ozadje znotraj slovenske politične kulture. Avtorica tezo preverja z mikrozgodovinsko metodo in skozi nekatere teoretske premise postkolonialnih študij, še zlasti skozi poskus identifikacije primordialne forme družbene organizacije s perspektivističnim prevajanjem kulturnih razlik ter posledično oceno zmožnosti slovenstva, da ohranja in reflektira avtentične politične tradicije. Predstavljen je primer lokalne zgodovine družbenopolitične organizacije v severozahodni Sloveniji, kjer je retrospektivno zapisano ustno izročilo soočeno z "zunanjim" pogledom lokalnih pisnih virov na isto temo. V odgovor na v uvodu zastavljena raziskovalna vprašanja avtorica ugotavlja, da je treba konceptualno razlikovati med lokalnimi avtonimizmi in modernim "narodizmom" zamišljene nacionalne skupnosti, slovenski koncept egalitarizma pa relativizirati s patriarhatom. Kljub temu in prav zaradi tega pa je obdobje jugoslovanskega socialističnega samoupravljanja za predstavljeno študijo primera največje zbližanje med primordialno in državno formo družbene organizacije in s tem čas največje zmožnosti, da se družba sama misli.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 56, št. 1, jan.-mar. 2019, str. 269-287, 315)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2019
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 36099421

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 56, št. 1, jan.-mar. 2019, str. 269-287, 315)
loading ...
loading ...
loading ...