VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Listen, Marxist! : o pozabljeni preteklosti samoupravljanja in o sodobnih orgazmih zgodovine
    Vodovnik, Žiga
    V članku trdimo, da samoupravljanja ne gre razumeti zgolj kot ekonomski projekt, pač pa prej kot politično formo, ki temelji na predrugačenju temeljnih izhodišč modernih kapitalističnih družb. ... Izhajamo iz teze, da samoupravljanje ne implicira ekonomske, temveč in predvsem politično rekompozicijo družbe, zato je v obravnavah samoupravljanja treba opozoriti na ekonomski redukcionizem. V članku zasledujemo tri cilje: v prvem delu ekspliciramo anarhistično teorijo organiziranja, ki je skozi celotno zgodovino dinamizirala idejo/prakso samoupravljanja. V drugem delu analiziramo jugoslovanski model samoupravljanja skozi kategorije in koncepte praxis filozofije oz. filozofije prakse in ugotavljamo, da je bila jugoslovanska modaliteta samoupravljanja nepolitična forma, ki je ostajala v okvirih liberalne demokratične teorije. V zadnjem delu članka obravnavamo globalno iniciativo Okupiraj (Occupy), pri čemer šotorišča, okupirane trge in ulice analiziramo kot samoupravne prebežniške prostore, v katerih so protestniki (ne)prostovoljno ubežali državni regulaciji in kapitalistični akumulaciji.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 56, št. 1, jan.-mar. 2019, str. 288-304, 316)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2019
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 36100189

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 56, št. 1, jan.-mar. 2019, str. 288-304, 316)
loading ...
loading ...
loading ...