VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Vrednost znanja jezika v gospodarstvu : izbrani raziskovalni rezultati
    Novak-Lukanovič, Sonja
    V prispevku želimo z izbranimi rezultati našega empiričnega raziskovanja osvetliti pomen slovenskega jezika in vlogo tujih jezikov v povezavi z ekonomskimi spremenljivkami. Rezultati raziskovanj ... potrjujejo, da ekonomija vpliva tako na izbiro kot na rabo jezika v specifičnih, z ekonomsko kategorijo zaznamovanih situacijah, kar pomeni, da ekonomske spremenljivke vplivajo tudi na položaj slovenskega jezika v podjetih, ki imajo sedež v Sloveniji. Predstavljeni so različni teoretični koncepti, ki povezujejo jezik in gospodarstvo, posebej pa so predstavljeni slovenski avtorji, ki so v preteklosti pisali in opozarjali na to povezavo. Osrednji del prispevka prikazuje rezultate empiričnega dela raziskovalnega projekta, ki je obsegal intervjuje z vodilnimi osebami v različnih podjetjih v Sloveniji in slovenskem zamejstvu - v Italiji, Avstriji in na Madžarskem. V intervjujih nas je zanimala predvsem vrednost znanja in rabe jezika (slovenskega, manjšinskega ali tujega), kot jo razumejo naši intervjuvanci. Pokazalo se je, da je vrednost znanja jezikov tesno povezana z ugodnimi ekonomskimi posledicami, ki jih táko znanje prinaša
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 57, posebna št., jan.-feb. 2020, str. 55-70, 171)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 36652893

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 57, posebna št., jan.-feb. 2020, str. 55-70, 171)
loading ...
loading ...
loading ...