VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Racionalnost oblikovanja manjšinskih vlad ---
    Zajc, Drago, 1938-2023
    Oblikovanje koalicij in vodenje koalicijskih vlad je eno od pomembnih vprašanj delovanja sodobne parlamentarne demokracije. V primerjavi s klasičnimi pristopi k analizi sestavljanja koalicij v ... državah s proporcionalnim volilnim sistemom novejše analize ugotavljajo, da stranke niso nujno usmerjene k povečevanju moči in oblikovanju večinskih koalicij, ampak si racionalno prizadevajo zagotoviti vpliv na oblikovanje politik. Analiza oblikovanja prve prave manjšinske koalicije v Sloveniji ugotavlja, da so tudi slovenske stranke 'projektno usmerjene' in da se v hitro spreminjajočih se razmerah skušajo izogibati prevelikim tveganjem, pri čemer zasledujejo dolgoročne koristi. Pri tem izpostavlja zelo različne zunanje in notranje dejavnike, ki so vplivali na njeno oblikovanje in povezovanje z zunajkoalicijsko Levico - od družbenih cepitev, fragmentacije strankarskega prostora in visoke stopnje spreminjanja volilne podpore strankam do polarizacije in nižje sposobnosti koalicijskega povezovanja (coalition capacity). Kot dejavnik vpliva se pojavlja tudi relativno nizek volilni prag, ki omogoča vstop v državni zbor tudi manjšim strankam. Analiza ugotavlja tudi nekatere nevarnosti za obstoj manjšinske koalicije, kot so težave vodenja, neizkušenost nekaterih strank ter notranji konflikti.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 57, št. 1, jan.-mar. 2020, str. 232-249, 415)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 36671325

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 57, št. 1, jan.-mar. 2020, str. 232-249, 415)
loading ...
loading ...
loading ...