VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Zasebno je politično : asimetrična delitev gospodinjskega in skrbstvenega dela ter profesionalno življenje žensk in moških v politiki
    Kanjuo-Mrčela, Aleksandra ; Šori, Iztok ; Podreka, Jasna
    Analiza političnega v Sloveniji izhaja iz predpostavke, da specifične vsakdanje prakse v politiki temeljijo na tradicionalni definiciji vlog v javnem in zasebnem življenju, jih utrjujejo in s tem ... ovirajo enakopravno sodelovanje žensk in moških v tej sferi javnega življenja. Z analizo intervjujev s političarkami in politiki, ki delujejo na državni ravni, avtorici in avtor ugotavljajo, da na ravni pričakovanj in dejanskih praks obstaja in deluje spolna pogodba, ki se kaže v asimetrični obremenjenosti politikov in političark z obveznostmi v zasebnem življenju. Politika v Sloveniji je izrazito maskulinizirana profesija, v katero se ženske in moški vključujejo tako, da se prilagajajo obstoječi strukturi, ki se ne spreminja v korist boljšega usklajevanja zasebne in profesionalne sfere ter skladno s tem večjega upoštevanja življenj pripadnikov in pripadnic profesije.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 49, št. 2, mar.-apr. 2012, str. 376-395, 441)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2012
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 426239

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 49, št. 2, mar.-apr. 2012, str. 376-395, 441)
loading ...
loading ...
loading ...