VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Vodenje odziva na nesrečo v ZDA in Sloveniji : konceptualni in empirični vidiki
    Malešič, Marjan
    V ZDA že od sredine 70. let prejšnjega stoletja razvijajo sistem vodenja odziva na nesrečo (Incident Command System - ICS), ki predvideva vzpostavitev začasne hierarhične strukture, z vodjo (ali ... združenim vodstvom) intervencije na čelu, ki usklajuje in usmerja delovanje vseh v odziv vključenih akterjev na področju operative, načrtovanja, logistike, administracije in financ. Sistem je univerzalen, saj se obvezno uporablja ob vseh nesrečah in drugih krizah ter velja za vse akterje, ki se z njimi ukvarjajo. Praksa pokaže, da sistem sorazmerno dobro deluje ob manjših ali rutinskih nesrečah, težave pa naraščajo s povečevanjem kompleksnosti nesreče in števila akterjev, ki se nanjo odzivajo, zato je velikokrat nujna improvizacija. Primerjava izvirnega ameriškega modela s slovensko prakso odzivanja na nesreče pokaže, da se v funkcionalnem smislu vodenje odziva na nesrečo v Sloveniji zelo približuje ameriškemu modelu, strukturna podobnost pa je zgolj delna, vendar v zadnjem času Civilna zaščita, gasilska organizacija in posamezne občine na tem področju razvijajo primerljive rešitve.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 56, št. 1, jan.-mar. 2019, str. 210-228, 313)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2019
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 4796872

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 56, št. 1, jan.-mar. 2019, str. 210-228, 313)
loading ...
loading ...
loading ...