VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Uporaba korenin hmelja (Humulus spp.) za izdelavo različnih lesnih kompozitov : diplomsko delo = Use of hop roots for different wood-based composites : B. Sc. thesis
    Ocvirk, Gregor
    V kmetijstvu vsako leto tekom pridelave krmnih in ostalih rastlin pridelamo tudi velike količine kmetijskih ostankov. Večina le-teh nima druge uporabnosti kot te, da se jih uporabi kot gnojilo ali pa ... sežge kot odpad. Hmelj gojimo zaradi pridelave storžkov, ki se uporabljajo za proizvodnjo piva in ob tem proizvedemo velike količine neuporabljene bio mase. Spomladi korenino hmelja obrežemo in s tem odstranimo enoletne olesenele poganjke, ki jih nato odstranimo s polja in sežgemo. V naši diplomski nalogi smo te enoletne poganjke hmelja zdrobili v iveri in iz njih izdelali iverne plošče, lesno-plastični kompozit, ter sestavljen ploščni kompozit. Izdelanim ploščam smo izmerili gostoto, vlažnost, debelinski nabrek, modul elastičnosti, upogibno trdnost, natezno trdnost in razslojno trdnost. Dobljene rezultate smo primerjali z referenčnimi ploščami iz iveri iglavcev. Ugotovili smo, da so vezi med gradniki dovolj močne za prenašanje obremenitev. Z uporabo hmelja zmanjšamo debelinski nabrek. Za izdelavo WPC in sestavljenih ploščnih kompozitov je uporaba hmelja smotrna.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [G. Ocvirk], 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 48873987

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...