VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Ponesrečena individuacija : o neuspešnosti reforme lokalne samouprave v Sloveniji
    Trček, Franc
    Za uspešno lokalno-globalno konvergenco in vključevanje lokalnih skupnosti v globalizacijske procese so potrebne spremembe v lokalni demokraciji, zato v prispevku analiziram reformo lokalne ... samouprave v Sloveniji. Na osnovi statističnih kazalcev in analize delovanja (novih) občin ugotavljam, da je bila reforma lokalne samouprave neuspešna. Posledica tega je krepitev državnega centralizma in razvojna nezmožnost (pre)majhnih občin, ki so pogosto ujete v kleptokratske partikularne interese lokalnih elit. Novi mikrolokalizmi, ki jih je omogočila reforma lokalne samouprave, so se kratkoročno izkazali za uspešne v infrastrukturnem razvoju novih občin. Dolgoročno pa so, brez ustanovljenih pokrajin, ovira bodočega družbeno-prostorskega razvoja, zato je čas za strategije prehoda od lokalizmov v nove regionalizme. V drugem delu prispevka analiziram neuspešnost reforme na primeru Mestne občine Maribor, ki je zaradi kleptokratskega delovanja občinske politične elite privedla do mariborske in posledično vseslovenske vstaje.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, posebna št., dec. 2014, str. 339-359, 424)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 546303

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, posebna št., dec. 2014, str. 339-359, 424)
loading ...
loading ...
loading ...