VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Obrambna prvina nacionalne varnosti Slovenije v primežu obveščevalno-varnostne službe, politike in medijev
    Kalin Golob, Monika ; Grizold, Anton
    V prispevku razčlenjujemo sistemski okvir delovanja obveščevalno-varnostne službe (OVS) ter parlamentarni nadzor nad njenim delovanjem, in sicer na primeru lanskega dogodka v zvezi z naročilom ... ministra za obrambo službi OVS za izdelavo delovnega gradiva o učinkih privatizacije Telekoma Slovenije na delovanje te službe v luči obrambnih interesov RS. Opravljena je bila tudi jezikovnostilna analiza medijskega poročanja o tem primeru. Ugotovitve kažejo, da je Slovenija po 25 letih obstoja samostojne države vzpostavila institucionalni okvir za delovanje OVS in ureditev parlamentarnega nadzora nad njenim delom, kljub temu pa še ni dosegla usklajenega delovanja vseh državnih politik na področju nacionalne varnosti. Medijsko poročanje ni prispevalo k razreševanju dilem o pravnih, političnih in strokovnih vidikih delovanja civilne obveščevalno-varnostne službe na področju slovenske nacionalne obrambe, ampak je z aktualiziranim izborom jezikovnih sredstev v naslovju ovrednotilo dogodek kot afero, OVS pa preimenovalo v vojaško obveščevalno službo.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 54, št. 1, jan.-feb. 2017, str. 92-111, 189-190)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2017
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 638719

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 54, št. 1, jan.-feb. 2017, str. 92-111, 189-190)
loading ...
loading ...
loading ...