VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
PDF
  • The political versus the st... (naslovnica)
    The political versus the state? The relevance of Carl Schmitt's concept of the political
    Cipek, Tihomir
    Članek analizira razmerje med državo, demokracijo in konceptom političnega v teoriji Carla Schmitta. To bomo naredili z rekonstrukcijo konceptov Schmittove politične teorije in ugotavljanjem, ali jih ... je mogoče uporabiti za razlago ideologije novega desničarskega populizma in neliberalne demokracije. Kot se je izkazalo, Schmittova redukcija političnega na antagonizem prijatelj/sovražnik predstavlja jedro vladajoče pripovedi neliberalnih demokracij. Schmitovo razumevanje političnega ne brani države kot političnega prostora, temveč z odpravo liberalnih elementov demokracije uničuje državne institucije. Analiza je pokazala, da Schmittovega pojma političnega ni mogoče uporabiti za gradnjo učinkovitih demokratičnih institucij države. V njegovi definiciji političnega namreč politika dejansko obstaja le navzven, do nekega drugega naroda, neke druge politične enotnosti, ne pa tudi znotraj same države
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 58, št. 2, apr.-jun. 2021, str. 268-283, 488)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2021
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 71021059

Digitalne vsebine: dCOBISS


pdf


vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 58, št. 2, apr.-jun. 2021, str. 268-283, 488)
loading ...
loading ...
loading ...