VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Novi statusi jezikov v spremenjenih družbeno-političnih okoliščinah : primer srbohrvaščine in njenih naslednic v Sloveniji
    Balažic Bulc, Tatjana ; Požgaj-Hadži, Vesna
    Slovenščina je za različne formalno-pravne statuse v preteklosti tekmovala z jeziki, ki so imeli precej večjo družbeno moč. Med njimi je bila tudi srbohrvaščina. Kot večinski jezik v nekdanji skupni ... državi je imela dominanten status, ki ga je dodatno krepila ekskluzivna raba v institucijah s poudarjeno družbeno močjo (npr. zvezna skupščina, vojska). Vprašanje statusa srbohrvaščine in njenega vpliva na razvoj slovenščine je bilo izpostavljeno tudi na posvetu Slovenščina v javnosti. V prispevku smo prikazali, kako so se od 70. let prejšnjega stoletja do danes statusi nekdanje srbohrvaščine oz. njenih naslednic hrvaščine, srbščine, bosanščine in črnogorščine pod vplivom spremenjenih družbeno-političnih okoliščin prerazporedili.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 57, posebna št., jan.-feb. 2020, str. 10-20, 169)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 71297378

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 57, posebna št., jan.-feb. 2020, str. 10-20, 169)
loading ...
loading ...
loading ...