VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Družinski centri kot odgovor na spremenjene značilnosti in zahteve družinskega življenja
    Humer, Živa ; Švab, Alenka, 1970- ; Žakelj, Tjaša
    Članek obravnava različne vidike sprememb družinskega življenja v kontekstu opredelitve potreb družin, na katere bi odgovor lahko predstavljali družinski centri. Avtorice se osredotočijo na vidike ... odgovornega starševstva in zahteve protektivnega otroštva, problematiko usklajevanja dela in družine ter spolno zaznamovano distribucijo časa za skrb za družino in gospodinjstvo. Na podlagi relevantnih podatkov, še posebej prve raziskave o potrebah staršev v zvezi s starševstvom in družinskim življenjem, avtorice obravnavajo vidike uporabe dnevnega otroškega varstva ter potrebe po občasnem varstvu, izzive in problematiko v zvezi s starševstvom, kot jih pojmujejo starši sami, ter vidike obiskovanja spletnih forumov in spletnih skupnosti s strani staršev ter vidike graditve klasične skupnosti. V luči obravnavanih vidikov spremenjenega družinskega življenja družinski centri nemalokrat predstavljajo rešitev tako za starše (druženje, informiranje, občasno varstvo otrok, prostovoljno delo ipd.) kot za otroke (edukativni vidik, prostočasne dejavnosti, medvrstniško druženje ipd.). Članek zato v luči izzivov sodobnega družinskega življenja obravnava prednosti družinskih centrov kot oblik neformalnega druženja za starše in otroke, ki predstavljajo alternativo formalnim (plačljivim) storitvam ter v zasebnost usmerjenim medsorodniškim podporam
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 2, mar.-apr. 2011, str. 454-472, 530-531)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2011
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 860013

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 2, mar.-apr. 2011, str. 454-472, 530-531)
loading ...
loading ...
loading ...