VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Premoščevalni potencial družinskega centra
    Razpotnik, Špela, 1976-
    Avtorica v tem prispevku proučuje družinske centre kot prostore srečevanja, ki vplivajo na povečanje socialnega kapitala vključenih. Posebej se osredotoča na "premoščevalni" vidik socialnega kapitala ... in vpeljuje s tem povezan koncept "mešanih skupnosti". Oboje vidi kot protipol socialni segregaciji in marginalizaciji ter razslojevanju, ki jih lahko razumemo kot ključne izzive sodobnega časa. Problematizira naraščajoči diskurz individualne odgovornosti, ki vlada tudi na področju podpore staršem, namesto njega pa išče alternativne pristope, ki jih najde npr. v konceptih "deljene odgovornosti" (ki se lahko prakticira v družinskih centrih, na pol poti med zasebnim in javnim) ter temu sorodnega "odnosnega državljanstva". Opira se na nekatere obstoječe tuje prakse, ki poročajo o izkušnjah premoščevalne narave družinskih oz. materinskih centrov, med drugim belgijski "Baboes" in izkušnjo mreže materinskih centrov "MINE" (Mothers Centers International Network for Empowerment, Mednarodna mreža materinskih centrov za dodajanje moči). Zaključuje s prikazom, ki izhaja iz kvalitativnega dela raziskave o potrebah staršev, v kateri so bili med drugim opravljeni individualni ali skupinski pogovori s specifičnimi podskupinami staršev, v konkretnem primeru s starši otrok, ki bivajo v enem od slovenskih mladinskih domov. Namen vključitve tega dela v članek je predvsem ilustracija tem, vezanih na potrebno oporo pri izzivih starševanja, s katerimi se sodobni starši vsakodnevno soočajo
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 2, mar.-apr. 2011, str. 491-509, 532)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2011
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 8765769

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 2, mar.-apr. 2011, str. 491-509, 532)
loading ...
loading ...
loading ...