VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Vpliv stopnje prezračevanja na koncentracijo radona v notranjem okolju : magistrsko delo = Efficiency of double skin facade from the aspects of indoor environmental quality and energy use impact of ventilation rate on radon concentration in the indoor environment : masterʼs thesis
    Virant, Barbara, gradbenica, 1992-
    Magistrsko delo obravnava vpliv stopnje prezračevanja na koncentracijo radona v notranjem okolju. Želeli smo ugotoviti, ali so zahtevane količine svežega zunanjega zraka, ki so predpisane ali ... priporočene po slovenski zakonodaji, zadostne za zagotavljanje mejnih vrednosti koncentracij radona. Vta namen smo izvedli simulacije s programskim orodjem CONTAM 3.2 inrezultate verificirali z že izvedenimi meritvami v spalnici, ki se nahajana območju Idrije. Na temo kakovosti notranjega zraka s stališča radona ter vpliva načina in stopnje prezračevanja na koncentracije radona v notranjem okolju,smo izvedli tudi sistematični pregled študij. Naosnovi rezultatov, dobljenih popregleduraziskav,smo opredelili mogočvpliv radona na zdravje uporabnika stavbe. Z dobljenimi rezultati magistrskega dela smo prišli do zaključka, da je zagotovitev kakovostnega notranjega zraka nujno potrebna za zdravje in udobje uporabnika. Pogosto uporabljena minimalna predpisana stopnja prezračevanja po Pravilniku o prezračevanju in klimatizaciji stavb, Uradni list RS, št. 42/2002 s spr., ki znaša 0,5 h-1, ne zadosti ustrezne kakovosti notranjega zraka. Na območjih z visoko izpostavljenostjo radonu bi morali za obravnavana referenčna prostora upoštevati večjo količino, ki je odvisna od namembnosti prostora. Z optimalnokoličino svežega zraka v prostor zagotavljamo, da koncentracije radona ostanejo pod zakonsko določeno mejno vrednostjo 300 Bq/m3, navedeno vUredbio nacionalnem radonskem programu, Uradni list RS, št. 86/2018,ali pod priporočeno vrednostjo 100 Bq/m3, ki je navedenav slovenskemstandarduSIST EN 16798-1:2019. S temhkratizmanjšujemo tveganje za negativne zdravstvene izide pri uporabnikih,kardokazujejo tudi mnoge raziskave. Verifikacija in validacija modela sta pokazaliujemanjemed 6% in 16%, odvisno od izbranega meseca v letu. Do večjega odstopanja pride le v mesecu oktobru. Predlagamoučinkovito ter konstantno prezračevanje prostorov, hkrati pa se je potrebno zavedati, da gre le za trenutni ukrep. V primeru visokih koncentracij radona je potrebno problematiko reševati celostno, in sicer zradonsko sanacijo samih virov radona. Celovit pristop preprečevanja in obvladovanja tveganja je potrebno upoštevati v vseh fazah gradnje novih ali prenovljenih objektov.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [B. Virant], 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 9108833

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...