Ekonomsko-poslovna fakulteta, Maribor (EPF)
POSLOVALNI ČAS/ IZPOSOJA NA DOM: Ponedeljek, Sreda, Petek 8.30 - 14.00. Torek, Četrtek 8.30 - 17.00. ČITALNICA: Ponedeljek, Torek, Sreda, Četrtek 8.30 - 17.00, Petek 8.30 - 14.00. Poletni poslovalni čas (julij-avgust) / Knjižnica in čitalnica: torek in četrtek 9.00 - 14.00.
  • Davčno nepriznani odhodki po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb = Non-deductible costs according to corporate income tax
    Jerman, Saša
    Področje davčno nepriznanih odhodkov ima v Sloveniji posebno "zgodovino". Razlog je v tem, da so določbe starega zakona o davku od dobička pravnih oseb kar polnih osem let, pogosto predstavljale ... zakonsko podlago za izdajo odločb v postopkih nadzora. Določbe starega zakona so bile namreč dovolj splošne, da so dopuščale še tako nenavadna dejanska stanja in poslovne konstrukcije uokviriti med davčno nepriznane odhodke, ker odhodki naj ne bi bili neposredni pogoj za opravljanje dejavnosti. Navedeno določbo je ustavno sodišče razveljavilo, ker je bila protiustavna in zdi se prav neverjetno, da smo(so) davkoplačevalci vsa leta mirno pristajali na izreke odločb, izdanih na podlagi protiustavne odločbe. Ustavno sodišče je v obrazložitvi odločbe jasno poučilo zakonodajalca, da na davčnem področju pravic zavezancev ni možno zmanjševati s premalo določnimi predpisi in ga istočasno poučilo, na kakšen način je mogoče protiustavnost odpraviti. Da je bil razveljavljen člen dejansko izjemnega pomena za državni proračun pove tudi dejstvo, da ga je sodišče razveljavilo z odložitvijo začetka učinkovanja razveljavitve, saj bi takojšnja razveljavitev lahko povzročila nepopravljivo škodo. Tako smo v Sloveniji konec leta 2002 prvič dobili določneje opredeljene davčno nepriznane odhodke in to v podzakonskem aktu in na podlagi zakonsko določenih kriterijev. Po dveh letih se je zakonodajalec odločil, da davčno nepriznane odhodke v celoti uredi v zakonu. V tem prispevku so tako predstavljene določbe Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki splošno pravilo, da so davčno priznani odhodki na podlagi računovodskih standardov, omejujejo.
    Vir: Zbornik referatov (Str. 103-126)
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 2005
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 8622108

vir: Zbornik referatov (Str. 103-126)

loading ...
loading ...
loading ...