FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Ženska v naravi in narava v ženski : metaforični prepleti ženske in narave pri Zofki Kveder in Francisu Baconu : diplomsko delo
    Štefančič, Nadina
    V diplomskem delu raziskujemo povezave med žensko in naravo v filozofskem in literarnem jeziku. Ameriška filozofinja Carolyn Merchant v uporabi metafor vidi aktualen problem, saj po njeno naš odnos ... do narave danes izvira v filozofiji mehanicistov, predvsem Francisa Bacona. Ti so naravo skozi metafore povezovali z žensko in ji dodelili statusa pasivnega, od celote ločenega dela, s katerim lahko (moški) znanstveniki upravljajo. Njegovo utopično zastavitev sveta in prevlado znanosti v delu Nova Atlantida postavlja kakor prikaz začetka slabega ravnanja z naravo, opravičenega skozi njene ženske lastnosti. Za primerjavo pa jemljemo kratko prozo pisateljice Zofke Kveder. Ta z uporabo metafor, ki žensko povezujejo z naravo, opisuje odnose in čustva. Raziskujemo, ali se v njenih delih pojavljajo razlike med tem, kakšne metafore uporabljajo moški in ženski liki ter kakšne metafore koristi pripovedovalka. Zanima nas, ali je uporaba metafor pri Kvedrovi oblika kritičnosti do družbe in moškega ravnanja v njej. Obenem nas zanima tudi, kakšen odnos do svoje uporabe metafor ženske in narave zavzema Kvedrova.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [N. Štefančič], sep. 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 62006370

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Filozofija
 DIP VIII ŠTEFANČIČ, N. Ženska
OHK - Filozofija
 DIP VIII ŠTEFANČIČ, N. Ženska
prosto - za čitalnico
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-L 0000002207 ŠTEFANČIČ N. Ženska
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-L 2207 ŠTEFANČIČ N. Ženska
prosto - za čitalnico
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-L 0000002207 ŠTEFANČIČ N. Ženska/CD
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-L 2207 ŠTEFANČIČ N. Ženska/CD
ni za izposojo
loading ...
loading ...
loading ...