FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Boris Godunov in "male tragedije" Aleksandra Sergejeviča Puškina kot odmev zgodovinskih kronik Williama Shakespeara : analiza v luči novega historizma : diplomsko delo
    Žibert, Lucija, 1981-
    V diplomski nalogi je analizirana tragedija Boris Godunov in "male tragedije" Aleksandra Sergejeviča Puškina v sopostavitvi z zgodovinskimi kronikami dramatika Williama Shakespeara, s poudarkom na ... kronikah Henrik V. in Rihard III., in sicer z vidika umeščenosti zgodovine in kulture v tekstu. Osvetliti želimo diskurz med literarnim tekstom in historičnim kontekstom. V uvodnem delu naloge so obravnavane nekatere poglavitne metodološke poteze novega historizma, zgodovina nastanka tega pojava in odziv ruskih literarnih kritikov nanj. Jedro diplomske naloge prinaša dva uvida. Prvi, historični, poskuša prikazati vpetost Puškinove in Shakespearove dramatike v družbenozgodovinske procese, zato se osredinja zlasti na vprašanja razmerja moči, diskurza in ideologije, prisotne v času ponapoleonske Rusije in elizabetinske Anglije. Drugi, literarni, pa ugotavlja znotrajbesedilne sorodnosti in razlike med Puškinovimi in Shakespearovimi deli ter jih hkrati primerja z vidika sposobnosti reproduciranja in transformiranja obstoječih idej in praks. Naloga se opira na teoretska izhodišča novega historizma, predvsem njihovega najvidnejšega predstavnika Stephena Greenblatta. V sklepnem delu so podane ugotovitve, pridobljene na podlagi novohistoričnega branja vseh obravnavanih tekstov.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [L. Žibert], 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 62435682

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-Rus 0000000278 ŽIBERT L. Boris Godunov
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-Rus 278 ŽIBERT L. Boris Godunov
prosto - za čitalnico
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-Rus 0000000278 ŽIBERT L. Boris Godunov/CD
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-Rus 278 ŽIBERT L. Boris Godunov/CD
ni za izposojo
loading ...
loading ...
loading ...