Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Mehanske lastnosti zvara iz jekla maraging po izločevalnem žarjenju = Mechanical properties of maraging steel welds after aging heat treatment
    Klobčar, Damjan ; Tušek, Janez, 1952-
    V industriji tlačnega litja aluminija so bile narejene pilotne raziskave, ki naj bi potrdile mnenje, da orodja iz jekel maraging dosežejo daljšo trajnostno dobo in s tem nižjo ceno ulitka. Zato smo ... se odločili, da jekla maraging uporabimo za reparaturno varjenje orodij. Ta raziskava je del tiste, s katero smo ugotavljali primernost tega jekla za reparaturno varjenje orodij za tlačno litje aluminija. Cilj dela je bil ugotoviti optimalne parametre izločevalnega zarjenja varov iz jekla maraging, ki bodo zagotovili optimalne mehanske lastnosti. Posebej pripravljene varjence z utori v obliki črke U smo po postopku TIG navarili z jeklom maraging UTP A702. Varjenje je potekalo z minimalnim vnosom energije v zasčitni atmosferi plina argona. Tako pripravljene varjence smo izločevalno žarili pri časih od 0,7 h do 10,8 h ter temperaturah od 445 °C do 515 °C. Analizirali smo tudi varjence v navarjenem stanju in tiste, katerih varki so bili med varjenjem kovani. Iz posameznega varjenca smo izdelali 3 epruvete ISO-V za žilavost, rezino za analizo mikrostrukture in trdote ter 7 miniaturnih epruvet za natezno trdnost. Navar iz jekla maraging doseže optimalne mehanske lastnosti z 2-urnim izločevalnim žarjenjem na temperaturi 480 °C. Izločevalno zarjenje pri temperaturi 515 °C naj bi trajalo 1 h, pri temperaturi 445 °C pa 3 h. Kovanje varkov povečuje žilavost zvara.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 41, št. 4, jul.-avg. 2007, str. 167-171)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2007
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 10132763

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 41, št. 4, jul.-avg. 2007, str. 167-171)

loading ...
loading ...
loading ...