Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
PDF
  • A method for optodynamic characterization of Erbium laser ablation using piezoelectric detection
    Bosiger, Georgije ; Perhavec, Tadej ; Diaci, Janez
    Laser Er:YAG z valovno dolžino 2,94 %m je uveljavljeno orodje v medicini in kirurgiji. Njegova infrardeča svetloba se močno absorbira v vodi in hidroksiapatitu, kar omogoča učinkovito lasersko ... ablacijo mehkih in trdih bioloških tkiv. Prednosti laserske interakcije (brezdotičnost, manjši toplotni vnos in odsotnost mehanskih vibracij) bi koristile številnim novim medicinskim posegom, a je pri tem potrebno rešiti enega izmed večjih tehničnih in znanstvenih izzivov, t.j. razvoj zanesljivega sistema za sprotni nadzor ključnih parametrov, kot sta npr. globina reza, vrsta odstranjenega tkiva ipd. Sprotno spremljanje procesa laserske ablacije bi bilo v praksi izvedljivo z uporabo piezoelektričnih akustičnih senzorjev tako, da bi zaznavali udarne valove, ki se iz mesta ablacije širijo po zraku nad biološkim tkivom in so značilni za tovrstno interakcijo. Obstoječe metode karakterizacije laserske ablacije z akustično detekcijo običajno temeljijo na empirično določenih karakteristikah akustičnih signalov. To pa jih omejuje na skrbno nadzorovane pogoje, ki jih je v praksi težko zagotoviti.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Vol. 60, no. 3, Mar. 2014, str. 172-178, SI 33)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 13401115

vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Vol. 60, no. 3, Mar. 2014, str. 172-178, SI 33)

loading ...
loading ...
loading ...