Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
PDF
  • Feasibility of energy harvesting using stochastic resonance caused by axial periodic force
    Nakano, Kimihiko ...
    V delu je predstavljen fenomen stohastične resonance v povezavi z elektro-mehanskimi nabiralci energije. Stohastična resonanca se pojavi tedaj, ko apliciramo periodično silo na bistabilen sistem, kar ... povzroči vibracije z velikimi amplitudami. V primerjavi s pojavom linearne resonance je pričakovati, da lahko z omenjenim pristopom dosežemo večje amplitude vibracij ter s tem boljše izkoristke nabiralcev energije. Nabiralci energije delujejo na principu transformacije vibracij iz okolja v električno energijo. Vibracijsko energijo lahko konvertiramo v električno energijo na osnovi več tipov elektromehanskih pretvornikov, ki bazirajo na elektromagnetnem, elektrostatičnem ali piezoelektričnem principu. Elektromehanski pretvorniki so tipično v obliki mehanskih resonatorjev, katerih izkoristek je največji v območju resonance. Generirana moč nabiralcev energije je tako zelo odvisna od frekvence vzbujanja. V tej smeri predstavlja enega izmed uveljavljenih pristopov za povečanje efektivnosti prenosa nabiranja energije izraba nelinearnih fenomenov sistema. V primerjavi z linearnimi sistemi se nelinearni sistemi lahko odzovejo z višjimi amplitudami v širšem frekvenčnem območju.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Vol. 60, no. 5, May 2014, str. 314-320, SI 62)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 13451291

vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Vol. 60, no. 5, May 2014, str. 314-320, SI 62)

loading ...
loading ...
loading ...