Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
PDF
  • Analysis of the influence of contaminants on the biodegradability characteristics and ageing of biodegradable hydraulic fluids
    Asaff, Yesid ...
    Članek preučuje vpliv onesnaževal, kot so voda, mineralna olja, delci bakra in kisik, na biorazgradljivost in staranje biorazgradljivih tekočin v hidravličnih sistemih. Kljub temu, da so mineralna ... olja tradicionalno najbolj razširjena vrsta hidravličnih tekočin v fluidni tehniki, pa so ta olja danes podvržena vse večjemu nadzoru, zlasti zaradi vse strožjih vladnih predpisov za preprečevanje posledic razlitja hidravličnih tekočin in iztekanja tekočin v okolje. Večja moč hidravličnih sistemov se poleg tega dosega s povečevanjem delovnega tlaka, kar pa pomeni tudi večje tveganje netesnosti. Tovrstne nezgode lahko resno škodujejo okolju pri aplikacijah kot so npr. hidroelektrarne, kmetijski stroji in stroji v pomorstvu. Opisana situacija je privedla do globalnih poskusov identifikacije hidravličnih tekočin, ki imajo manjši okoljski in toksični vpliv pri nenamernem stiku z okoljem. Poznavanje vpliva onesnaževal na biorazgradljivost in staranje biorazgradljivih hidravličnih tekočin je pogoj za uspešno uporabo teh tekočin v hidravličnih sistemih. Predstavljena študija obravnava nove podatke o komercialnih biorazgradljivih tekočinah (okoljsko sprejemljiva hidravlična olja na osnovi sintetičnih estrov oz. HEES) pod vplivom splošnih onesnaževal (voda, mineralno olje, delci bakra in kisik), ki so prisotna v današnjih hidravličnih sistemih.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Vol. 60, no. 6, Jun. 2014, str. 417-424, SI 80)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 13511195

vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Vol. 60, no. 6, Jun. 2014, str. 417-424, SI 80)

loading ...
loading ...
loading ...