Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Spremljanje strjevanja železovih litin z dilatometrijo = Investigation of cast iron solidification with dilatation analysis
    Mrvar, Primož ; Trbižan, Milan ; Medved, Jože
    Raziskava obravnava dilaatometrijsko analizo strjevanja železovih litin. Izdelali smo in preverili računalniško podprt dilatometer. Rezultate meritev dilatacij in tempeatur v odvisnosti od časa, kot ... tudi dilatacije v odvisnosti od temperature, smo prikazali na dilatogramih. Preiskovali smo sivo litino z lamelnim in s kroglastim grafitom. Preverjanje je potekalo s primerjavo dilatogramov v povezavi s termično in metalograsko analizo. Z dilatogrami in diferenciranimi dilatometrijskimi krivuljami stabilno strjenih litin je bilo mogoče natančno spremljati izločanje grafita kot samostojne faze, tako pri evtektski kot pri evtektoidni premeni. Uporabno vrednost daje metodi predvsem podatek o razavoju grafita pri evtektoidni premeni, iz katerega lahko ugotavljamo razmerje med perlitom in feritom v mikrostrukturi nodularne litine. Taka preiskava staljene litine bi v praksi omogočila sestave taline še pred ulivanjem.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 1/2, jan.-apr. 1999, str. 45-49)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1999
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 137642

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 1/2, jan.-apr. 1999, str. 45-49)

loading ...
loading ...
loading ...